Biodiesel is als brandstof gebruiksvriendelijker dan fossiele brandstoffen en heeft een lagere CO2-uitstoot. Het wordt verkregen uit plantaardige en dierlijke bronnen en levert een verminderde belasting van het milieu op. Hoewel veel bestuurders graag voor deze brandstof zouden kiezen, zijn de prijs en de beperkte verkrijgbaarheid nadelen van deze brandstof. Maar daar staat tegenover dat de bronnen ervan niet uitgeput zullen raken, zoals dat bij fossiele brandstoffen wel het geval is.
Wat is biodiesel?
Biodiesel is een van de biobrandstoffen die biologisch afbreekbaar is. Het is een duurzame brandstof die wordt geproduceerd uit plantaardige oliën of dierlijke vetten. HVO-biodiesel (Hydrotreated Vegetable Oil) is een soot biodiesel die met name in de transportsector een veelgebruikte vloeibare brandstof. Omdat tijdens het maken van deze brandstoffen verontreinigingen worden verwijderd, is biodiesel een hoogwaardige oplossing die voor moderne dieselmotoren kan worden gebruikt.
De voordelen van biodiesel
Een belangrijk voordeel van biodiesel is dat er bij het verbranden ervan een stuk minder CO2 vrijkomt, wat positief is voor het milieu. Daarnaast worden er minder zwaveloxiden en fijnstof geproduceerd dan met gewone diesel. Deze brandstof zorgt er ook voor dat we minder afhankelijk zijn van de fossiele brandstoffen die het milieu zwaar belasten. Biodiesel vermindert de uitstoot van motoren bij elke concentratie. De goede smerende werking van deze brandstof zorgt ervoor dat de automotoronderdelen langer meegaan, waardoor je bijvoorbeeld minder vaak een nieuwe gloeibougie voor je auto nodig hebt.
Biodiesel nadelen
Ondanks het feit dat biodiesel enkele grote voordelen heeft, kleven er ook een aantal nadelen aan deze brandstof. Na verloop van tijd maakt biodiesel rubber en elastomeren zachter en zwakker, zodat de brandstofslang en brandstofpomp van de auto worden aangetast. Daardoor moeten sommige motoren worden aangepast. In de wintermaanden kan biodiesel opstijven, zodat een koude start van de motor soms moeilijk is. Een ander minder sterk punt is dat het brandstofsysteem verstopt kan raken en er corrosie kan ontstaan, doordat er zich sneller bacteriën in het systeem kunnen ontwikkelen. De kwaliteit en het effect dat biodiesel op de lange termijn op de automotor heeft, baart veel autobezitters zorgen. Een ander punt van zorg is hoe benzinepompstations met deze brandstof zullen omgaan in vergelijking met de conventionele brandstoffen.
Biodiesel vs diesel: het verschil
Er zijn een aantal verschillen tussen biodiesel en gewone diesel waarbij een roetfilter van de auto belangrijke rol speelt. Biodiesel geldt als vervangende brandstof voor dieselmotoren, waarbij de gewone diesel gemaakt is van petroleum en de eerstgenoemde van biomassa.
Het gebruik van biodiesel kan ervoor zorgen dat het roetfilter vaker vervangen zal moeten worden. Het regelmatige onderhoud en plaatsen van een nieuw roetfilter van de Volvo V40 zorgt ervoor dat auto’s met een dieselmotor goed blijven presteren.
Conclusie
In de zoektocht naar goede alternatieven voor fossiele brandstoffen is biodiesel een prima oplossing. Maar ook deze brandstof heeft een aantal voor- en nadelen, zodat je moeten weten wat te doen om de werking te optimaliseren en de motor te beschermen. Biodiesel kan een weloverwogen keuze zijn voor wie een bijdrage wil leveren om het milieu minder zwaar te belasten.
TOP-producten over dit onderwerp: